Kisah Seorang wanita Mualaf Menuju Hijrah Syar’i

Ini adalah kisah seorang wanita yang berhijrah syar'iah.

Lihat kisah penuh yang ditulis oleh:
Nama: Azizah Naila
Akaun FB: Naila Azizah Bardani
Akaun Twitter: Naila Azizah

Tidak pernah berfikir sebelum itu bahawa saya harus memakai khimar, menutup kepala dan rambut saya. Semuanya bermula dengan minat saya untuk melihat rakan sekelas saya memakai tudung, saya fikir mereka kelihatan cantik dan anggun menggabungkan warna pakaian mereka dengan khim mereka. Dan di sinilah saya berminat mengikuti jejak rakan-rakan saya memakai pakaian tertutup dan memakai khimar. Saya mula menyimpan wang untuk membeli pakaian tertutup dan mengumpul pelbagai model dan warna khimar. Alhamdulillah, kerana saya pernah bekerja sebagai penyiar radio, dan dengan gaji yang sedikit, saya masih bersyukur kerana dengan rahmat-Nya saya dapat memenuhi keperluan saya, termasuk pakaian tertutup yang saya kehendaki, semuanya kerana niat saya untuk kerudung. Walaupun pakaian yang saya pakai adalah jauh dari sempurna, saya masih memakai jins dan baju ketat, dan khimar yang tidak menutup dada saya mengikut perintah Allah.

Perjuangan saya belum bermula, hanya terhad kepada hobi saya untuk mengumpul pakaian tertutup dan khimar, perjuangan saya sebenarnya bermula apabila saya berfikir tentang bagaimana seorang wanita bukan Islam seperti saya boleh memakai tudung, apa yang akan respons jiran-jiran saya dan rakan-rakan kolej nanti ?? Tetapi ini tidak terlalu penting, saya fikir mereka akan gembira melihat saya melihat sama seperti mereka, dan apa yang saya ketahui adalah keluarga saya, terutamanya Ibu. Apakah sebabnya saya perlu memberi kepada ibu saya? Bibir ini ingin mengatakan 'Ibu, saya ingin memakai tudung' walaupun niat saya untuk memakai tudung bukan untuk memenuhi kewajipan sebagai seorang wanita Islam untuk menutupi ketelanjangannya tetapi hanya sebagai fesyen. Saya terus berfikir, sehingga akhirnya saya mendapati alasan yang tepat untuk hijab saya.

Kerana setiap hari saya pergi ke kampus menggunakan kenderaan awam, yang tidak semua penumpang memahami, selalu ada orang yang merokok, itu membuat saya kaku dan bau kerana asap. Dari rumah itu dandanan dan menggunakan minyak wangi, tetapi ketika tiba minyak wangi saya berubah menjadi bau asap rokok. Itulah sebab saya, supaya rambut saya tidak berbau asap rokok dan bau matahari jadi saya memutuskan untuk menutup rambut saya dengan khimar yang saya telah mengumpul rahsia sepanjang masa ini.

Hari pertama tudung itu, terasa aneh, ada sesuatu yang berlebihan di kepala saya, saya harus menjaga ia kemas, di mana-mana saya selalu membawa cermin, saya takut keadaan saya tidak kemas dan saya tidak dapat membasuh lagi.

Di kampus, apa yang saya dapati tidak salah, rakan-rakan saya benar-benar kelihatan gembira dengan penampilan baru saya, tidak sedikit dari mereka memuji saya, dan kerana pujian mereka, saya lebih yakin dan bersemangat untuk terus memakai hijab.

Ketika masa berlalu, bimbingan perlahan-lahan menyambut saya lagi, saya telah mendengar bahawa jika tudung fizikal ini secara automatik jantung juga akan terselubung dan tudung itu akan menahan kita daripada tidak melakukan yang buruk.

Bermula dari seorang ibu yang memperkenalkan saya kepada seorang lelaki yang sama sekali tidak dapat dibayangkan kepada saya jika lelaki itu kini menemani hari-hariku, yang selalu membimbing saya menjadi wanita yang lebih baik, Insya Allah.

Pada masa lalu, tidak ada sedikit rasa cinta, terutama cinta kepadanya. Saya tidak tahu, saya tidak tahu apa tujuan memperkenalkan lelaki kepada saya, tidakkah anda mahu saya berkahwin dengan seorang lelaki yang memeluk agama seperti kita. Beliau berkata lelaki itu baik, bijak, rajin dan bertanggungjawab, itu yang saya suka tentang dia walaupun kita mempunyai agama yang berbeza.

Saya keliru, marah dan keletihan, tidak tahu apa yang perlu dilakukan ketika Ibu semakin dekat dengan saya dengan lelaki itu. Sehingga akhirnya saya meminta pendapat rakan, dan dia mencadangkan agar saya mematuhi perintah Ibu dan membuka hatiku kepadanya. Dan saya cuba membuka hati ini kepada lelaki pilihan anda.

Benci menjadi cinta, mungkin ini adalah hukuman yang tepat untuk mewakili saya pada masa itu. Saya biasa membenci lelaki itu sekarang, saya sangat mengagumi dia. Dan apabila cinta itu beransur-ansur mula berkembang, masalah baru timbul, Ibu berpaling untuk memberitahu saya agar tidak mendekatinya kecuali saya boleh menjemputnya untuk memeluk agama yang kita berikan. Saya bingung hanya apabila saya memutuskan untuk memakai tudung dan membuka hati saya kepada lelaki itu, terdapat getaran dalam hati saya untuk mengenali Islam. tetapi saya tidak boleh mengatakan bahawa saya mahu anda.

Walaupun saya tahu apa yang anda mahukan, tetapi seolah-olah saya tidak dapat menahan apa-apa yang menarik hati saya untuk terus mengenali Islam. Dan akhirnya saya memutuskan untuk mempelajari Islam dengan rahsia, saya memilih internet dan orang yang paling dekat dengan saya untuk berkongsi tentang Islam, sehingga akhirnya aktiviti saya dicium oleh Ibu.

Kemarahannya semakin meningkat apabila saya berkata dua ayat shahada dan melaksanakan kewajipan saya sebagai manusia baru, iaitu solat. Kesemuanya itu sukar bagi saya untuk hidup, kerana saya memutuskan untuk berpindah keluar dari percubaan yang menghampiri saya, saya merasakan kehadiran saya di rumah dianggap tidak wujud, saya merasa aneh dalam persekitaran keluarga saya sendiri, diabaikan dan dibungkam tanpa pernah mendapat satu kalimat hanya bertanya keadaan saya. Satu tahun berlalu, kesunyian menahan saya, kesepian tanpa sebarang ucapan dan ketawa dari ibu saya.

Sebagai orang biasa yang berasa cedera, saya sentiasa berusaha untuk terus bersabar, percaya bahawa ujian yang dihantar kepada manusia adalah sesuai dengan kebolehan masing-masing. Allah mengajarkan untuk menanganinya dengan sabar dan berdoa sebagai penolong, menurut firman-Nya dalam surah Al-Baqarah ayat 286:
"Allah tidak akan membebani seseorang tetapi menurut kemampuannya. Dia mendapat pahala (dari kebajikan) dia bekerja dan mendapat penyeksaan (dari kejahatan yang telah dilakukannya)"

Oleh itu saya ikhlas, walaupun semuanya mengasingkan saya, tetapi saya faham bahawa Ibu sangat dibenci pada masa itu. Ibu mana yang mahu anaknya meninggalkan agama yang difikirkannya betul.

Kuncinya apabila saya merasakan kesabaran saya hilang, saya tidak tahan berada di dalam persekitaran saya sendiri, saya memutuskan untuk meninggalkan rumah dan hanya meninggalkan surat, supaya ibu bapa saya tidak bimbang bahawa saya akan baik-baik saja.

Al-Muttaqin Islamic Boarding School adalah matlamat saya, di mana saya memulakan kehidupan baru yang jauh berbeza dari kehidupan saya sebelumnya. Kehidupan tanpa telefon bimbit dan media sosial merasakan seperti tingkap dunia ditutup kepada saya. Tanpa alat komunikasi saya tidak pernah tahu bagaimana ia berada di luar sana, bagaimana ibu bapa saya, bagaimana adik-adik saya, bagaimana kawan-kawan saya yang terbaik, dan bagaimana lelaki itu. Tetapi secara beransur-ansur saya dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran baru saya, saya sudah biasa belajar melakukan semua kerja rumah sendiri, saya belajar hidup secara bebas dan belajar untuk hidup semata-mata. Semuanya bermula dari sifar, saya belajar Islam, dari menghafal huruf hijaiyah, menulis dan membaca skrip Arab. Seperti kanak-kanak tadika yang belajar membaca dan menulis, ada rasa malu apabila melihat pelajar lain yang sudah pandai tetapi saya membuang semua rasa malu itu, saya harus cuba untuk tidak membiarkan pengorbanan saya meninggalkan rumah itu untuk sia-sia jika tidak ada pengetahuan yang saya dapat.

Di pondok saya, pakaian saya kelihatan berbeza daripada mereka yang memakai tudung dan memperluaskan tudung mereka untuk menutup dada mereka. Saya bertanya kepada salah seorang pelajar perempuan kenapa saya terpaksa memakai tudung atau skirt dan tudung besar? Tidakkah ia menghalang aktiviti kita, dengan mengambil kira semua pekerjaan seperti mencuci pakaian, membasuh pinggan mangkuk, menyapu, mengepel, dan juga memecah kayu untuk digunakan sebagai kayu api, pakaian shar'i masih digunakan. Kita boleh memakai lengan pendek dan tidak ada tudung sahaja di dalam bilik tidur, dan bahkan ada beberapa yang menutup alat kelamin mereka.

Di Al-Muttaqin kita diajar menjadi Muslim yang sebenar, berpakaian mengikut Syari'ah, kerana pakaian shari'i sebenarnya memuliakan wanita dan pakaian yang dapat melindungi diri kita dari perbuatan buruk .. Walaupun masih ada banyak wanita Muslim yang menganggap apa yang harus dipakai hijab tetapi hati mereka busuk. Sebenarnya mereka tidak faham, kerana antara moral dan tudung adalah dua perkara yang berbeza. Tudung adalah perintah mutlak Allah, sedangkan sifatnya dengan hati, dan setiap orang mempunyai sifatnya sendiri. Seorang wanita yang memakai tudung tidak semestinya sholehah, tetapi wanita yang terselubung pasti terselubung Setelah saya faham, saya mula meninggalkan khimar tipis dan pakaian yang ketat, mula belajar memakai tudung dan jilbab besar yang menutup dada. Dan ternyata ia tidak begitu buruk seperti yang saya bayangkan, saya merasa selesa mengenakannya, walaupun sedikit tidak selesa, saya takut jika orang berpakaian seperti ini, apa yang orang fikir tentang saya, mereka akan menganggap saya sebagai pengganas dan kumpulan panik. Dan adalah benar bahawa apabila salah satu kerabat saya melawat saya di pondok, dia terkejut melihat perubahan saya dan memandang saya dengan curiga.

Hari berubah minggu dan bulan, saya terkejut. Guru saya berkata seseorang mahu berjumpa dengan saya, dengan hati yang ingin tahu saya terus bertanya siapa yang mahu melihat saya, adalah ibu bapa saya ?? Diiringi oleh dua guru saya dan rakan terdekat saya di pondok, saya berjumpa dengan orang itu, dan ternyata dia seorang lelaki yang sentiasa hadir dalam fikiran saya setiap hari. Bukan coklat kegemaran saya, durian atau ais krim yang dibawa oleh lelaki itu, tetapi lelaki itu membawa cinta yang ikhlas. Saya tidak pernah menganggap lelaki itu berani menghitbahku menerusi guruku. Saya juga menerima cadangannya kerana saya tahu ia tidak baik untuk menolak cadangan seorang lelaki.

"Apabila datang kepada kamu seseorang yang kamu sukai dan yang bermoral (untuk merayu perempuan anda) maka anda harus menikahi mereka dengan wanita anda. Sekiranya tidak ada fitnah di bumi dan kerosakan. "-HR At-Tirmidzi no 1085-

Perjuangan baru bermula lagi, guru saya mencadangkan bahawa kita menghadapi ibu bapa saya untuk masalah ini, apa pun hasil penting yang kita telah cuba dan tidak mengatasi mereka. Saya dibenarkan memanggil ayah saya, sementara lelaki itu segera berjumpa dengan keluargaku di rumah. Alhamdulillah, walaupun tanpa berkat ibu kita, kita boleh berkahwin. Dan seiring berjalannya waktu ketika kami diberkati dengan anak kecil kami, buah cinta kami, Ibu juga ingin menerima saya lagi dan hubungan kami kembali kepada bagaimana dulu. Terima kasih, kasih sayang anda luar biasa, anda dapat membuang kemarahan anda dan menerima saya kembali ke dalam tangan anda.

Dan selepas perkahwinan, saya baru tahu mengapa suami saya tidak menjauhi saya walaupun saya sentiasa cuba menjauhkan diri darinya. Semua kerana perbezaan agama kita yang membuat suami saya tidak bersedia jika saya perlu merasakan panas api neraka kerana ketidakpercayaan saya. Terima kasih suami saya, terima kasih Ibu, anda adalah hak untuk memilih suami yang terbaik dan Abi untuk saya dan buah cinta kita.

Selepas perkahwinan, dan dunia saya berasa cantik lagi, perjuangan saya tidak berakhir. Kini tugas saya adalah menyiarkan hijab shar'i kepada semua wanita Islam, yang mengajak berpakaian seperti perintah Allah dalam Al-Qur'an An-Nur ayat 30:

"Dan katakanlah kepada wanita-wanita yang beriman, supaya mereka menjaga mata mereka, dan menjaga kasut mereka dan tidak memperlihatkan permata mereka (kecuali ketelanjangan) kecuali mereka yang kelihatan dari pandangan dan biarkan mereka menutupi tabir pada payudara mereka."

dan surah Al-Ahzab ayat 59:

"Wahai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuan dan isteri-isteri orang-orang yang beriman:" Biarlah mereka memperluas jilbab mereka di seluruh tubuh mereka "supaya mereka lebih mudah mengenali, supaya mereka tidak terganggu. Dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. "

Semoga Allah sentiasa memudahkan bagiku, walaupun saya cuba mengejar hijab syar'i, ada segelintir orang yang melihat saya dengan satu mata, kerana mereka melihat masa lalu saya, seseorang akan mengatakan bahawa mereka bermain suci dan terlalu panik. Saya tidak memperhatikannya, kerana Allah berfirman dalam surah Al-A'raaf ayat 176:

"Dan jika kita mahu, kita sebenarnya menaikkan (ijazah) dengan ayat-ayat ini, tetapi dia cenderung ke dunia dan mematuhi hawa nafsu yang rendah, maka perumpamaan itu adalah seperti anjing jika kamu enggan melekat lidahnya dan jika kamu membiarkan dia melekat lidahnya (juga) . Itulah perumpamaan orang-orang yang menolak ayat-ayat Kami. Jadi ceritakanlah kisah-kisah itu sehingga mereka berfikir. "

Dan saya selalu ingat nasihat seorang kawan.

"Selagi kita bercakap menurut Al-Qur'an dan Hadis, kita tidak perlu takut, sesungguhnya mereka yang tidak mengetahui apa yang mereka lakukan, mereka tidak menyedari, kita bukanlah orang yang mengejek, tetapi mereka memprotes perintah Tuhan. Bahkan Nabi pernah mengalami penolakan di da'wahnya. "

Dan saya sangat menyedari, diri ini tidak mempunyai banyak pengetahuan agama, tetapi saya selalu berusaha, walaupun dengan pengetahuan kecil ini, saya ingin selalu hidup sesuai dengan peraturan Allah.

Kerana apa yang saya tahu, sains sebenar diamalkan. Dan Insyaallah, Allah lebih suka orang-orang yang, walaupun mereka mempunyai sedikit pengetahuan, adalah konsisten dan sedikit demi sedikit amalan daripada mereka yang banyak belajar tetapi mereka tidak mempunyai kuasa untuk mengamalkannya.

Dalam setiap sujud, saya selalu memohon agar Tuhan bukan sahaja menyambut saya, saya harap orang-orang yang saya sayang juga dapat mengambil bimbingan Tuhan yang indah. Dan mudah-mudahan saya dapat melakukan istiqamah dengan pakaian syar'i yang saya pakai sekarang supaya saya dapat menjadi contoh yang baik untuk anak kecil saya dan menjadi isteri sholehah untuk suami saya. Kerana Rasulullah bersabda:

"Dunia ini adalah barang kemas, dan barang kemas terbaik adalah wanita shalihah." -HR Muslim-

Kami ingin menimbulkan rasa malu sejak usia muda untuk anak-anak kita, yang mana tidak menunjukkan kecantikan dengan mata, dengan memakai shari'i. Kerana Allah berfirman di Surah Tahrim ayat 6:

"Wahai orang-orang yang beriman, jaga diri dan keluargamu dari neraka neraka yang bahan bakarnya manusia dan batu, penjaga malaikat-malaikat yang keras dan keras yang tidak mendurhakai Allah atas apa yang telah diperintahkan-Nya kepada mereka dan selalu melakukan apa yang diperintahkan."

Kisah Seorang Wanita Mualaf Menuju Hijrah Syar’i


Kisah Seorang wanita Mualaf Menuju Hijrah Syar’i

Ini adalah kisah seorang wanita yang berhijrah syar'iah.

Lihat kisah penuh yang ditulis oleh:
Nama: Azizah Naila
Akaun FB: Naila Azizah Bardani
Akaun Twitter: Naila Azizah

Tidak pernah berfikir sebelum itu bahawa saya harus memakai khimar, menutup kepala dan rambut saya. Semuanya bermula dengan minat saya untuk melihat rakan sekelas saya memakai tudung, saya fikir mereka kelihatan cantik dan anggun menggabungkan warna pakaian mereka dengan khim mereka. Dan di sinilah saya berminat mengikuti jejak rakan-rakan saya memakai pakaian tertutup dan memakai khimar. Saya mula menyimpan wang untuk membeli pakaian tertutup dan mengumpul pelbagai model dan warna khimar. Alhamdulillah, kerana saya pernah bekerja sebagai penyiar radio, dan dengan gaji yang sedikit, saya masih bersyukur kerana dengan rahmat-Nya saya dapat memenuhi keperluan saya, termasuk pakaian tertutup yang saya kehendaki, semuanya kerana niat saya untuk kerudung. Walaupun pakaian yang saya pakai adalah jauh dari sempurna, saya masih memakai jins dan baju ketat, dan khimar yang tidak menutup dada saya mengikut perintah Allah.

Perjuangan saya belum bermula, hanya terhad kepada hobi saya untuk mengumpul pakaian tertutup dan khimar, perjuangan saya sebenarnya bermula apabila saya berfikir tentang bagaimana seorang wanita bukan Islam seperti saya boleh memakai tudung, apa yang akan respons jiran-jiran saya dan rakan-rakan kolej nanti ?? Tetapi ini tidak terlalu penting, saya fikir mereka akan gembira melihat saya melihat sama seperti mereka, dan apa yang saya ketahui adalah keluarga saya, terutamanya Ibu. Apakah sebabnya saya perlu memberi kepada ibu saya? Bibir ini ingin mengatakan 'Ibu, saya ingin memakai tudung' walaupun niat saya untuk memakai tudung bukan untuk memenuhi kewajipan sebagai seorang wanita Islam untuk menutupi ketelanjangannya tetapi hanya sebagai fesyen. Saya terus berfikir, sehingga akhirnya saya mendapati alasan yang tepat untuk hijab saya.

Kerana setiap hari saya pergi ke kampus menggunakan kenderaan awam, yang tidak semua penumpang memahami, selalu ada orang yang merokok, itu membuat saya kaku dan bau kerana asap. Dari rumah itu dandanan dan menggunakan minyak wangi, tetapi ketika tiba minyak wangi saya berubah menjadi bau asap rokok. Itulah sebab saya, supaya rambut saya tidak berbau asap rokok dan bau matahari jadi saya memutuskan untuk menutup rambut saya dengan khimar yang saya telah mengumpul rahsia sepanjang masa ini.

Hari pertama tudung itu, terasa aneh, ada sesuatu yang berlebihan di kepala saya, saya harus menjaga ia kemas, di mana-mana saya selalu membawa cermin, saya takut keadaan saya tidak kemas dan saya tidak dapat membasuh lagi.

Di kampus, apa yang saya dapati tidak salah, rakan-rakan saya benar-benar kelihatan gembira dengan penampilan baru saya, tidak sedikit dari mereka memuji saya, dan kerana pujian mereka, saya lebih yakin dan bersemangat untuk terus memakai hijab.

Ketika masa berlalu, bimbingan perlahan-lahan menyambut saya lagi, saya telah mendengar bahawa jika tudung fizikal ini secara automatik jantung juga akan terselubung dan tudung itu akan menahan kita daripada tidak melakukan yang buruk.

Bermula dari seorang ibu yang memperkenalkan saya kepada seorang lelaki yang sama sekali tidak dapat dibayangkan kepada saya jika lelaki itu kini menemani hari-hariku, yang selalu membimbing saya menjadi wanita yang lebih baik, Insya Allah.

Pada masa lalu, tidak ada sedikit rasa cinta, terutama cinta kepadanya. Saya tidak tahu, saya tidak tahu apa tujuan memperkenalkan lelaki kepada saya, tidakkah anda mahu saya berkahwin dengan seorang lelaki yang memeluk agama seperti kita. Beliau berkata lelaki itu baik, bijak, rajin dan bertanggungjawab, itu yang saya suka tentang dia walaupun kita mempunyai agama yang berbeza.

Saya keliru, marah dan keletihan, tidak tahu apa yang perlu dilakukan ketika Ibu semakin dekat dengan saya dengan lelaki itu. Sehingga akhirnya saya meminta pendapat rakan, dan dia mencadangkan agar saya mematuhi perintah Ibu dan membuka hatiku kepadanya. Dan saya cuba membuka hati ini kepada lelaki pilihan anda.

Benci menjadi cinta, mungkin ini adalah hukuman yang tepat untuk mewakili saya pada masa itu. Saya biasa membenci lelaki itu sekarang, saya sangat mengagumi dia. Dan apabila cinta itu beransur-ansur mula berkembang, masalah baru timbul, Ibu berpaling untuk memberitahu saya agar tidak mendekatinya kecuali saya boleh menjemputnya untuk memeluk agama yang kita berikan. Saya bingung hanya apabila saya memutuskan untuk memakai tudung dan membuka hati saya kepada lelaki itu, terdapat getaran dalam hati saya untuk mengenali Islam. tetapi saya tidak boleh mengatakan bahawa saya mahu anda.

Walaupun saya tahu apa yang anda mahukan, tetapi seolah-olah saya tidak dapat menahan apa-apa yang menarik hati saya untuk terus mengenali Islam. Dan akhirnya saya memutuskan untuk mempelajari Islam dengan rahsia, saya memilih internet dan orang yang paling dekat dengan saya untuk berkongsi tentang Islam, sehingga akhirnya aktiviti saya dicium oleh Ibu.

Kemarahannya semakin meningkat apabila saya berkata dua ayat shahada dan melaksanakan kewajipan saya sebagai manusia baru, iaitu solat. Kesemuanya itu sukar bagi saya untuk hidup, kerana saya memutuskan untuk berpindah keluar dari percubaan yang menghampiri saya, saya merasakan kehadiran saya di rumah dianggap tidak wujud, saya merasa aneh dalam persekitaran keluarga saya sendiri, diabaikan dan dibungkam tanpa pernah mendapat satu kalimat hanya bertanya keadaan saya. Satu tahun berlalu, kesunyian menahan saya, kesepian tanpa sebarang ucapan dan ketawa dari ibu saya.

Sebagai orang biasa yang berasa cedera, saya sentiasa berusaha untuk terus bersabar, percaya bahawa ujian yang dihantar kepada manusia adalah sesuai dengan kebolehan masing-masing. Allah mengajarkan untuk menanganinya dengan sabar dan berdoa sebagai penolong, menurut firman-Nya dalam surah Al-Baqarah ayat 286:
"Allah tidak akan membebani seseorang tetapi menurut kemampuannya. Dia mendapat pahala (dari kebajikan) dia bekerja dan mendapat penyeksaan (dari kejahatan yang telah dilakukannya)"

Oleh itu saya ikhlas, walaupun semuanya mengasingkan saya, tetapi saya faham bahawa Ibu sangat dibenci pada masa itu. Ibu mana yang mahu anaknya meninggalkan agama yang difikirkannya betul.

Kuncinya apabila saya merasakan kesabaran saya hilang, saya tidak tahan berada di dalam persekitaran saya sendiri, saya memutuskan untuk meninggalkan rumah dan hanya meninggalkan surat, supaya ibu bapa saya tidak bimbang bahawa saya akan baik-baik saja.

Al-Muttaqin Islamic Boarding School adalah matlamat saya, di mana saya memulakan kehidupan baru yang jauh berbeza dari kehidupan saya sebelumnya. Kehidupan tanpa telefon bimbit dan media sosial merasakan seperti tingkap dunia ditutup kepada saya. Tanpa alat komunikasi saya tidak pernah tahu bagaimana ia berada di luar sana, bagaimana ibu bapa saya, bagaimana adik-adik saya, bagaimana kawan-kawan saya yang terbaik, dan bagaimana lelaki itu. Tetapi secara beransur-ansur saya dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran baru saya, saya sudah biasa belajar melakukan semua kerja rumah sendiri, saya belajar hidup secara bebas dan belajar untuk hidup semata-mata. Semuanya bermula dari sifar, saya belajar Islam, dari menghafal huruf hijaiyah, menulis dan membaca skrip Arab. Seperti kanak-kanak tadika yang belajar membaca dan menulis, ada rasa malu apabila melihat pelajar lain yang sudah pandai tetapi saya membuang semua rasa malu itu, saya harus cuba untuk tidak membiarkan pengorbanan saya meninggalkan rumah itu untuk sia-sia jika tidak ada pengetahuan yang saya dapat.

Di pondok saya, pakaian saya kelihatan berbeza daripada mereka yang memakai tudung dan memperluaskan tudung mereka untuk menutup dada mereka. Saya bertanya kepada salah seorang pelajar perempuan kenapa saya terpaksa memakai tudung atau skirt dan tudung besar? Tidakkah ia menghalang aktiviti kita, dengan mengambil kira semua pekerjaan seperti mencuci pakaian, membasuh pinggan mangkuk, menyapu, mengepel, dan juga memecah kayu untuk digunakan sebagai kayu api, pakaian shar'i masih digunakan. Kita boleh memakai lengan pendek dan tidak ada tudung sahaja di dalam bilik tidur, dan bahkan ada beberapa yang menutup alat kelamin mereka.

Di Al-Muttaqin kita diajar menjadi Muslim yang sebenar, berpakaian mengikut Syari'ah, kerana pakaian shari'i sebenarnya memuliakan wanita dan pakaian yang dapat melindungi diri kita dari perbuatan buruk .. Walaupun masih ada banyak wanita Muslim yang menganggap apa yang harus dipakai hijab tetapi hati mereka busuk. Sebenarnya mereka tidak faham, kerana antara moral dan tudung adalah dua perkara yang berbeza. Tudung adalah perintah mutlak Allah, sedangkan sifatnya dengan hati, dan setiap orang mempunyai sifatnya sendiri. Seorang wanita yang memakai tudung tidak semestinya sholehah, tetapi wanita yang terselubung pasti terselubung Setelah saya faham, saya mula meninggalkan khimar tipis dan pakaian yang ketat, mula belajar memakai tudung dan jilbab besar yang menutup dada. Dan ternyata ia tidak begitu buruk seperti yang saya bayangkan, saya merasa selesa mengenakannya, walaupun sedikit tidak selesa, saya takut jika orang berpakaian seperti ini, apa yang orang fikir tentang saya, mereka akan menganggap saya sebagai pengganas dan kumpulan panik. Dan adalah benar bahawa apabila salah satu kerabat saya melawat saya di pondok, dia terkejut melihat perubahan saya dan memandang saya dengan curiga.

Hari berubah minggu dan bulan, saya terkejut. Guru saya berkata seseorang mahu berjumpa dengan saya, dengan hati yang ingin tahu saya terus bertanya siapa yang mahu melihat saya, adalah ibu bapa saya ?? Diiringi oleh dua guru saya dan rakan terdekat saya di pondok, saya berjumpa dengan orang itu, dan ternyata dia seorang lelaki yang sentiasa hadir dalam fikiran saya setiap hari. Bukan coklat kegemaran saya, durian atau ais krim yang dibawa oleh lelaki itu, tetapi lelaki itu membawa cinta yang ikhlas. Saya tidak pernah menganggap lelaki itu berani menghitbahku menerusi guruku. Saya juga menerima cadangannya kerana saya tahu ia tidak baik untuk menolak cadangan seorang lelaki.

"Apabila datang kepada kamu seseorang yang kamu sukai dan yang bermoral (untuk merayu perempuan anda) maka anda harus menikahi mereka dengan wanita anda. Sekiranya tidak ada fitnah di bumi dan kerosakan. "-HR At-Tirmidzi no 1085-

Perjuangan baru bermula lagi, guru saya mencadangkan bahawa kita menghadapi ibu bapa saya untuk masalah ini, apa pun hasil penting yang kita telah cuba dan tidak mengatasi mereka. Saya dibenarkan memanggil ayah saya, sementara lelaki itu segera berjumpa dengan keluargaku di rumah. Alhamdulillah, walaupun tanpa berkat ibu kita, kita boleh berkahwin. Dan seiring berjalannya waktu ketika kami diberkati dengan anak kecil kami, buah cinta kami, Ibu juga ingin menerima saya lagi dan hubungan kami kembali kepada bagaimana dulu. Terima kasih, kasih sayang anda luar biasa, anda dapat membuang kemarahan anda dan menerima saya kembali ke dalam tangan anda.

Dan selepas perkahwinan, saya baru tahu mengapa suami saya tidak menjauhi saya walaupun saya sentiasa cuba menjauhkan diri darinya. Semua kerana perbezaan agama kita yang membuat suami saya tidak bersedia jika saya perlu merasakan panas api neraka kerana ketidakpercayaan saya. Terima kasih suami saya, terima kasih Ibu, anda adalah hak untuk memilih suami yang terbaik dan Abi untuk saya dan buah cinta kita.

Selepas perkahwinan, dan dunia saya berasa cantik lagi, perjuangan saya tidak berakhir. Kini tugas saya adalah menyiarkan hijab shar'i kepada semua wanita Islam, yang mengajak berpakaian seperti perintah Allah dalam Al-Qur'an An-Nur ayat 30:

"Dan katakanlah kepada wanita-wanita yang beriman, supaya mereka menjaga mata mereka, dan menjaga kasut mereka dan tidak memperlihatkan permata mereka (kecuali ketelanjangan) kecuali mereka yang kelihatan dari pandangan dan biarkan mereka menutupi tabir pada payudara mereka."

dan surah Al-Ahzab ayat 59:

"Wahai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuan dan isteri-isteri orang-orang yang beriman:" Biarlah mereka memperluas jilbab mereka di seluruh tubuh mereka "supaya mereka lebih mudah mengenali, supaya mereka tidak terganggu. Dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. "

Semoga Allah sentiasa memudahkan bagiku, walaupun saya cuba mengejar hijab syar'i, ada segelintir orang yang melihat saya dengan satu mata, kerana mereka melihat masa lalu saya, seseorang akan mengatakan bahawa mereka bermain suci dan terlalu panik. Saya tidak memperhatikannya, kerana Allah berfirman dalam surah Al-A'raaf ayat 176:

"Dan jika kita mahu, kita sebenarnya menaikkan (ijazah) dengan ayat-ayat ini, tetapi dia cenderung ke dunia dan mematuhi hawa nafsu yang rendah, maka perumpamaan itu adalah seperti anjing jika kamu enggan melekat lidahnya dan jika kamu membiarkan dia melekat lidahnya (juga) . Itulah perumpamaan orang-orang yang menolak ayat-ayat Kami. Jadi ceritakanlah kisah-kisah itu sehingga mereka berfikir. "

Dan saya selalu ingat nasihat seorang kawan.

"Selagi kita bercakap menurut Al-Qur'an dan Hadis, kita tidak perlu takut, sesungguhnya mereka yang tidak mengetahui apa yang mereka lakukan, mereka tidak menyedari, kita bukanlah orang yang mengejek, tetapi mereka memprotes perintah Tuhan. Bahkan Nabi pernah mengalami penolakan di da'wahnya. "

Dan saya sangat menyedari, diri ini tidak mempunyai banyak pengetahuan agama, tetapi saya selalu berusaha, walaupun dengan pengetahuan kecil ini, saya ingin selalu hidup sesuai dengan peraturan Allah.

Kerana apa yang saya tahu, sains sebenar diamalkan. Dan Insyaallah, Allah lebih suka orang-orang yang, walaupun mereka mempunyai sedikit pengetahuan, adalah konsisten dan sedikit demi sedikit amalan daripada mereka yang banyak belajar tetapi mereka tidak mempunyai kuasa untuk mengamalkannya.

Dalam setiap sujud, saya selalu memohon agar Tuhan bukan sahaja menyambut saya, saya harap orang-orang yang saya sayang juga dapat mengambil bimbingan Tuhan yang indah. Dan mudah-mudahan saya dapat melakukan istiqamah dengan pakaian syar'i yang saya pakai sekarang supaya saya dapat menjadi contoh yang baik untuk anak kecil saya dan menjadi isteri sholehah untuk suami saya. Kerana Rasulullah bersabda:

"Dunia ini adalah barang kemas, dan barang kemas terbaik adalah wanita shalihah." -HR Muslim-

Kami ingin menimbulkan rasa malu sejak usia muda untuk anak-anak kita, yang mana tidak menunjukkan kecantikan dengan mata, dengan memakai shari'i. Kerana Allah berfirman di Surah Tahrim ayat 6:

"Wahai orang-orang yang beriman, jaga diri dan keluargamu dari neraka neraka yang bahan bakarnya manusia dan batu, penjaga malaikat-malaikat yang keras dan keras yang tidak mendurhakai Allah atas apa yang telah diperintahkan-Nya kepada mereka dan selalu melakukan apa yang diperintahkan."

No comments